DIRECT ELEMENTAL ANALYSIS OF WINES BY MICROWAVE INDUCED PLASMA ATOMIC EMISSION SPECTROMETRY AND INDUCTIVELY COUPLED PLASMA ATOMIC EMISSION SPECTROMETRY

Мұқаба

Дәйексөз келтіру

Толық мәтін

Ашық рұқсат Ашық рұқсат
Рұқсат жабық Рұқсат берілді
Рұқсат жабық Рұқсат ақылы немесе тек жазылушылар үшін

Аннотация

Methods for the direct analysis of table wines by microwave induced plasma atomic emission spectrometry (MIP-AES) and inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) using matrix matching are presented. K, Na, Ca, Mg, B, Si, Al, Fe, Cu, Mn, Ba, Sr, Li, Zn are quantitatively determined from one dilution with an error of no more than 10% (n = 2). The range of constancy of analytical signals was determined when varying the concentrations of potassium, alcohol, and sucrose in MIP-AES analysis. It was shown that there is no decrease in the background signal when replacing nitrogen with air in the auxiliary flow, and that analytical characteristics improve when using yttrium as an internal standard in MIP-AES. The results were confirmed by capillary zone electrophoresis, the spiking method, and comparison of ICP-AES and MIP-AES analysis results.

Негізгі сөздер

Авторлар туралы

V. Trunova

VMK-Optoelektronika

Novosibirsk, Russia

E. Polyakova

A. V. Nikolaev Institute of Inorganic Chemistry, Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Email: e_polyak@niic.nsc.ru
Novosibirsk, Russia

O. Komin

Institute of Automation and Electrometry, Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Novosibirsk, Russia

O. Pelipasov

Institute of Automation and Electrometry, Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences

Novosibirsk, Russia

E. Slastya

All-Russian National Scientific Research Institute of Viticulture and Winemaking "Magarach" of the National Research Center "Kurchatov Institute"

Yalta, Russia

N. Anikina

All-Russian National Scientific Research Institute of Viticulture and Winemaking "Magarach" of the National Research Center "Kurchatov Institute"

Yalta, Russia

V. Trefilov

All-Russian National Scientific Research Institute of Viticulture and Winemaking "Magarach" of the National Research Center "Kurchatov Institute"

Yalta, Russia

Әдебиет тізімі

  1. Пелипасов О.В., Комин О.В., Лабусов В.А., Трунова В.А. Атомно-эмиссионные спектрометры с азотной микроволновой плазмой ГрандСВЧ // Аналитика и контроль. 2024. Т. 28. №4. С. 382.
  2. Пелипасов О.В., Лабусов В.А., Скоробоганков Д.Н., Саушкин М.С., Комин О.В., Семенник Д.О., Зарубин Н.А., Семенов З.В., Трунова В.А. Атомно-эмиссионные спектрометры с аргоновой индуктивно связанной плазмой Гранд-ИСП // Аналитика и контроль. 2024. Т. 28. № 4. С. 370.
  3. Юдеевич И.Г., Буянова Л.М., Шелканова И.Р. Химико-спектральный анализ веществ высокой чистоты. Новосибирск: Наука. Сиб. отделение, 1980.
  4. Каунова А.А., Титаренко В.О., Темердашев З.А., Секунова М.В., Попадько В.Г. Анализ некоторых подходов по оценке качества, подлинности и региональной принадлежности вин // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2016. Т. 82. № 8. С. 69.
  5. Перекопский В.В., Каунова А.А., Петров В.И., Цюпко Т.Г., Темердашев З.А. Особенности подготовки вин для целей мультиэлементного анализа методом ИСП-АЭС // Изв. вузов. Пищевая технология. 2012. №5-6. С. 101.
  6. ГОСТ 31724-2012 Водки, водки особые и вода для их приготовления. Определение массовой концентрации катионов, аминов, анионов, неорганических и органических кислот методом капиллярного электрофореза. М.: Стандартинформ, 2014. 27 с.
  7. ГОСТ 31869-2012 Вода. Методы определения содержания катионов (аммония, бария, калия, кальция, лития, магния, натрия, стронция) с использованием капиллярного электрофореза. М.: Стандартинформ, 2019. 24 с.
  8. Ким П.В., Полякова Е.В., Николаев Р.Е. Выбор внутренних стандартов для определения редко-земельных элементов методом атомно-эмиссионной спектрометрии с микроволновой плазмой // Журн. аналит. химии. 2024. Т. 79. № 5. С. 515. (Kim P.V., Polyakova E.V., Nikolaev R.E. Selection of internal standards for determining rare-earth elements by microwave induced plasma optical emission spectrometry // J. Anal. Chem. 2024. V. 79. № 4. P. 440.)
  9. Саиршова Д.А., Таши М.Ю., Акбулатова Д.Р., Ильин А.А. Анализ элементного профиля вин различных регионов России с целью подтверждения места их происхождения / Актуальные вопросы и современные решения в области пищевых систем. Сборник научных трудов XV Международной научно-практической конференции молодых ученых и специалистов. Москва, 20–22 сентября 2022 г. ФГБНУ “Федеральный научный центр пищевых систем им. В.М. Горбатова” РАН, 2022. С. 304.
  10. Темердашев З.А., Абакумов А.Г., Халафян А.А., Асеева Н.М. Взаимосвязи между элементным составом винограда, почвы с места его произрастания и вина // Заводск. лаборатория. Диагностика материалов. 2021. Т. 87. № 11. С. 11.
  11. Марковский М.Г., Бурцев Б.В., Гузучкина Т.И., Шелубько О.Н. Исследование распределения и взаимосвязи макро- и микроэлементов в винах в целях определения возможности их географической идентификации // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2019. Т. 59. № 5. С. 155.
  12. Темердашев З.А., Абакумова А.Г., Халафян А.А., Шелубько О.Н. Особенности формирования элементного “образа” в цепочке почва-виноград-вино и изучение взаимосвязи вещественных форм элементов // Журн. аналит. химии. 2024. Т. 79. № 11. С. 1195. @@ Temerdashev Z.A., Abakumov A.G., Khalafyan A.A., Shelud’ko O.N. Formation of an elemental image in the soil-grapes-wine chain and studying the relationships of substantial forms of the elements // J. Anal. Chem. 2024. V. 79. №11. P. 1553.

Қосымша файлдар

Қосымша файлдар
Әрекет
1. JATS XML

© Russian Academy of Sciences, 2025