Nutrition characteristic of pregnant and breastfeeding women during the pandemic of a new coronavirus infection COVID-19

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Aim. To study the nutritional characteristics of pregnant and lactating women in the context of the development of the pandemic of the new coronavirus infection COVID-19.

Materials and methods. The study has been conducted on 203 women. The first observation group included 100 women whose pregnancy and lactation took place before the development of the pandemic, the second group included 103 women whose pregnancy and lactation took place during the pandemic of a new coronavirus infection. The research of nutrition has been carried out using a comparative analysis based on a frequency questionnaire-survey method.

Results. Specific nutritional abnormalities of pregnant and lactating women in the conditions of the pandemic of the new coronavirus infection, different from the nutrition of this contingent before the pandemic, have been identified. This is reflected in the increased consumption of confectionery, low-alcohol beverages, poultry meat, eggs and reduced consumption of dairy products, “red meat” and seafood in combination with an increased level of anxiety, psycho-somatic abnormalities and a reduced level of physical activity. A nutrition optimization scheme for pregnant and breastfeeding women has been developed.

Сonclusion. The nutrition of a woman during pregnancy and period of lactation has a direct impact on the normal course of pregnancy, the formation of full lactation, the health of the mother and child. It is important to compose a balanced diet, review and correct it taking into account the individual needs of women, physiological characteristics, level of physical activity, pregnancy and lactation.

Full Text

Restricted Access

About the authors

Tatiana I. Legonkova

Smolensk State Medical University

Author for correspondence.
Email: legonkova@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0001-9401-2579

D. Sci. (Med.), Prof., Corr. Memb. RANS

Russian Federation, Smolensk

Ksenia S. Shpakovskaya

Smolensk State Medical University

Email: madam.isaeva.k@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0002-3272-5247

Assistant

Russian Federation, Smolensk

Olga N. Shtykova

Smolensk State Medical University

Email: doctoros@mail.ru
ORCID iD: 0000-0001-8763-9082

Cand. Sci. (Med.)

Russian Federation, Smolensk

Nataliya M. Shilina

Federal Research Center of Nutrition, Biotechnology and Food Safety

Email: mailbox@ion.ru
ORCID iD: 0000-0002-2784-2852

D. Sci. (Biol.)

Russian Federation, Moscow

Maria V. Gmoshinskaya

Federal Research Center of Nutrition, Biotechnology and Food Safety

Email: mgmosh@yandex.ru
ORCID iD: 0000-0002-9932-4720

D. Sci. (Med.)

Russian Federation, Moscow

References

  1. Доброхотова Ю.Э., Боровкова Е.И. Питание во время беременности. РМЖ. Мать и дитя. 2017;15:1102-6 [Dobrokhotova YuE, Borovkova EI. Nutrition during pregnancy. Russian Journal of Woman and Child Health. 2017;15:1102-6 (in Russian)].
  2. Батурин А.К., Конь И.Я., Гмошинская М.В., и др. Результаты ретроспективного изучения особенностей питания женщин в период беременности и лактации. Фарматека. 2016;12:56-60 [Baturin AK, Kon' IYa, Gmoshinskaia MV, et al. Rezul'taty retrospektivnogo izucheniia osobennostei pitaniya zhenshchin v period beremennosti i laktatsii. Farmateka. 2016;12:56-60 (in Russian)].
  3. Батурин А.К., Гмошинская М.В., Пырьева Е.А., и др. Индивидуализация питания беременных и кормящих женщин. Фарматека. 2017;3:22-4 [Baturin AK, Gmoshinskaia MV, Pyr'ieva YeA, et al. Individualizatsiia pitaniia beremennykh i kormiashchikh zhenshchin. Farmateka. 2017;3:22-4 (in Russian)].
  4. Зубков В.В. Особенности питания женщины во время беременности и при кормлении ребенка. Медицинский совет. 2017;13:86-92 [Zubkov VV. Nutritional characteristics of a woman during pregnancy and feeding a child. Medical Council. 2017;13:86-92 (in Russian)].
  5. Захарова Н.И., Боровик Т.Э., Подзолкова Н.М. Особенности питания беременных и кормящих женщин. М.: ГБОУ ДПО РМАПО, 2015 [Zakharova NI, Borovik TE, Podzolkova NM. Osobennosti pitaniia beremennykh i kormiashchikh zhenshchin. Moscow: GBOU DPO RMAPO, 2015 (in Russian)].
  6. Лукоянова О.Л., Боровик Т.Э., Батурин А.К., и др. Питание женщины в периоды предгравидарной подготовки, беременности и лактации. Вопросы современной педиатрии. 2016;15(6):625-30 [Lukoyanova OL, Borovik TE, Baturin AK, et al. Women’s Diet During Pregravid Preparation, Pregnancy and Lactation. Current Pediatrics. 2016;15(6):625-30 (in Russian)].
  7. Bricker L, Reed К, Wood L, Neilson JP. Nutritional advice for improving outcomes in multiple pregnancies. Cochrane Database Syst. Rev. 2015;(11):CD008867. doi: 10.1002/14651858.CD008867.pub3
  8. Громова О.А., Торшин И.Ю. Магний и «болезни цивилизации». М.: ГЭОТАРМедиа, 2018 [Gromova OA, Torshin IIu. Magnii i “bolezni tsivilizatsii”. Moscow: GEOTARMedia, 2018 (in Russian)].
  9. Организация наблюдения за беременными женщинами, роженицами и кормящими матерями с целью обеспечения полноценного грудного вскармливания детей. Методические рекомендации. M., 2016 [Organizatsiia nablyudeniia za beremennymi zhenshchinami, rozhenitsami i kormiashchimi materiami s tsel'iu obespecheniia polnotsennogo grudnogo vskarmlivaniia detei. Metodicheskiie rekomendatsii. Moscow, 2016 (in Russian)].
  10. Гмошинская М.В., Пырьева Е.А., Красавина Н.А., и др. Анализ фактического питания женщин в период беременности и лактации в современных условиях в Российской Федерации. Актуальные вопросы педиатрии: материалы межрегиональной научно-практической конференции с международным участием. 2017:43-7 [Gmoshinskaia MV, Pyr'ieva YeA, Krasavina NA, et al. Analiz fakticheskogo pitaniia zhenshchin v period beremennosti i laktatsii v sovremennykh usloviiakh v Rossiiskoi Federatsii. Aktual'nyie voprosy pediatrii: materialy mezhregional'noi nauchno-prakticheskoi konferentsii s mezhdunarodnym uchastiiem. 2017:43-7 (in Russian)].
  11. Временные методические рекомендации по профилактике, диагностике и лечению новой коронавирусной инфекции 2019-nCoV. M.: Минздрав России, 2020 [Vremennyie metodicheskiie rekomendatsii po profilaktike, diagnostike i lecheniiu novoi koronavirusnoi infektsii 2019-nCoV. Moscow: Minzdrav Rossii, 2020 (in Russian)].
  12. Калиматова Д.М., Доброхотова Ю.Э. Особенности течения беременности и родов при инфекции COVID-19. Практическая медицина. 2020;18(2):6-11 [Kalilmatova DM, Dobrokhotova YuE. Features of pregnancy and childbirth under COVID-19 infection. Practical Medicine. 2020;18(2):6-11 (in Russian)].
  13. Аникина В.О., Савенышева С.С., Блох М.Е. Психическое здоровье женщин в период беременности в условиях пандемии коронавируса COVID-19: обзор зарубежных исследований. Современная зарубежная психология. 2021;10(1):70-8 [Anikina VO, Savenysheva SS, Blokh ME. Women's Mental Health During Pregnancy under the COVID-19 Coronavirus Pandemic: A Review of Foreign Studies. Journal of Modern Foreign Psychology. 2021;10(1):70-8 (in Russian)]. doi: 10.17759/jmfp.2021100107
  14. Адамян Л.В., Вечорко В.И., Конышева О.В., Харченко Э.И. Беременность и COVID-19: актуальные вопросы. Проблемы репродукции. 2021;27(3):70-7 [Adamyan LV, Vechorko VI, Konysheva OV, Kharchenko EI. Pregnancy and COVID-19: current issues (literature review). Russian Journal of Human Reproduction. 2021;27(3):70-7 (in Russian)]. doi: 10.17116/repro20212703170
  15. Коденцова В.М. Витамины и минералы как фактор предупреждения дефектов развития плода и осложнений беременности. Медицинский совет. 2016;9:106-14 [Kodentsova VM. Rationale and benefits of multivitamins supplementation for pregnant women. Medical Council. 2016;9:106-14 (in Russian)].
  16. Кравцова Е.И., Куценко И.И., Боровиков И.О., Батмен С.К. Питание и нутритивная поддержка во время беременности. РМЖ. Мать и дитя. 2020;3(4):233-41 [Kravtsova EI, Kutsenko II, Borovikov IO, Batmen SK. Nutrition and nutritional support during pregnancy. Russian Journal of Woman and Child Health. 2020;3(4):233-41 (in Russian)]. doi: 10.32364/2618-8430-2020-3-4-233-241
  17. Harris MA, Reece MS, McGregor JA, et al. The Effect of Omega-3 Docosahexaenoic Acid Supplementation on Gestational length: Randomized Trial of Supplementation Compared to Nutrition Education for Increasing n-3 Intake from Foods. Biomed Res Int. 2015;2015:123078. doi: 10.1155/2015/123078
  18. Бекетова Н.А., Сокольников А.А., Коденцова В.М., и др. Витаминный статус беременных женщин-москвичек: влияние приема витаминно-минеральных комплексов. Вопросы питания. 2016;5:77-85 [Beketova NA, Sokol'nikov AA, Kodentsova VM, et al. Vitaminnyi status beremennykh zhenshchin-moskvichek: vliianiie priiema vitaminno-mineral'nykh kompleksov. Voprosy pitaniia. 2016;5:77-85 (in Russian)].
  19. Kocyłowski R, Lewicka I, Grzesiak M, et al. Assessment of dietary intake and mineral status in pregnant women. Arch Gynecol Obstet. 2018;297(6):1433-40. doi: 10.1007/s00404-018-4744-2
  20. Коденцова В.М., Гмошинская М.В., Вржесинская О.А. Витаминно-минеральные комплексы для беременных и кормящих женщин: обоснование состава и доз. Репродуктивное здоровье детей и подростков. 2015;3:62 [Kodentsova VM, Gmoshinskaya MV, Vrzhesinskaya OA. Vitamin-mineral supplements for pregnant and lactating women: justification of composition and doses. Reproduktivnoye zdorov'ye detey i podrostkov. 2015;3:62 (in Russian)].

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Fig. 1. Optimization of nutrition of pregnant and lactating women.

Download (198KB)

Copyright (c) 2023 Consilium Medicum

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

СМИ зарегистрировано Федеральной службой по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций (Роскомнадзор).
Регистрационный номер и дата принятия решения о регистрации СМИ: серия ПИ № ФС 77 - 74329 от 19.11.2018 г.


This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies